Sami Koponen Epävirallisen valvojan pakina

Rakkauden kevät

Ruotsin uutta hallitusta on kuvattu avoimeksi suhteeksi. Kaksi porvaripuoluetta tukee sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen muodostamaa vähemmistöhallitusta sitoutumatta varsinaiseen hallitustyöskentelyyn. Millainen suhde Suomessa nähdään huhtikuun jälkeen?

Urbaani suhde. Sosiaalidemokraattien ja Kokoomuksen johtaman sinipunahallituksen suhteessa korostuisivat kaupunkimaisuus ja eurooppalaisuus. Ennen yhteen menoa esillä olleet näkemyserot nousisivat kuitenkin nopeasti pintaan kuherruskuukauden jälkeen. Etenkin raha-asioista tulisi kiistaa. Toinen syyttäisi toista holhoavaksi sääntelijäksi ja holtittomaksi tuhlaajaksi, toinen puolestaan toista kovaksi, pihiksi ja tiukaksi kamreeriksi. Suhteen tasapainoon vaikuttaisi paljon se, olisiko siinä mukana vihreää maailmanparannusta vai suomenruotsalais-kristillistä porvarillisuutta. Yksimielisyys maakuntien määrän ja tehtävien vähentämisestä nykyisiin suunnitelmiin verrattuna olisi tämän suhteen liima intohimoisen vallan halun ohella.  

Vanha suola janottaa -suhde. Sosiaalidemokraattien ja Keskustan varaan rakentuvan punamultahallituksen rakkaudella on pitkä historia. Aiemmin yhdessäoloa on lujittanut yhteinen näkemys pienen ihmisen tukemisesta markkinatalouden ylivaltaa vastaan. Nyt ilmassa olisi kuitenkin uusia jännitteitä. Toinen osapuoli on kallistunut yksityisiin palveluihin ja markkinaehtoisuuteen, kun taas toinen haluaisi käyttää ja vahvistaa julkisia palveluja. Toisen sielu on elinvoimaisella maaseudulla, kun taas toinen viihtyy parhaiten kasvavien kaupunkien kaduilla. Sisimmässään pari tuntisi ristiriidoista huolimatta sitä oikeanlaista kemiaa.

Jatkamme vaikeuksista huolimatta -suhde. Kokoomuksen ja Keskustan johtama porvarihallitus olisi osoitus pitkään suhteeseen sitoutumisesta. Rakkaus on kantanut kuluneen neljän vuoden aikana vaikeiden hetkien yli. Molemmat ovat uhkailleet lähteä omille teilleen, kerran eropaperit olivat jo lähes maistraatin tiskillä. Suhteen uusi tulokas halkesi lähes kirjaimellisesti kahtia. Tässä kriisissä osoitettiin todellista luovuutta ja yhteistä tahtoa suhteen koossa pitämiseksi. Kimpassa on pysytty, ja suhteessa ollaan ylpeitä Suomen remontoimisesta hyvään, myytävään kuntoon.

Suuri ensirakkaus. Sosiaalidemokraattien, Vihreiden ja Vasemmistoliiton hallitus olisi alkuun todellinen kohusuhde, jossa räiskyisi nuorekas vapaamielinen riemu. Kumppanit painottaisivat tasa-arvoa, suvaitsevuutta, oikeudenmukaisuutta ja uskoa kestävään kehitykseen. Ammattiyhdistysasiat, perinteisen teollisuuden tukeminen ja suhtautuminen yksityisautoiluun aiheuttaisivat kuitenkin kiistelyä aamiaispöydässä. Huumaavan alun jälkeen yhdessä olemisen realiteetit tulisivat esiin, eikä suhde lopulta poikkeaisi radikaalisti muista. Tärkeintä on talous, työllisyys ja kestävyysvajeen umpeen kurominen.   

Yllätyssuhde. Perussuomalaisten, Vasemmistoliiton, Vihreiden, Ruotsalaisten ja Kristillisten hallitus olisi maata järisyttävä sokkirakkaus. Myrskyisä suhde pysyisi otsikoissa dramaattiseen ja nopeaan eroon saakka.       

Yhdet treffit ja se oli siinä. Kolmen suuren suhteen toimivuuteen uskoo harva, eivät edes osapuolet itse. Joka paikassa mukana olisi liian omapäinen ja vahvatahtoinen kolmas pyörä, ja yhteisistä asioista sopiminen menisi todella hankalaksi. Loppuu ennen kuin edes alkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.