Sami Koponen Epävirallisen valvojan pakina

Omittua voittajuutta?

Suomen jalkapallomaajoukkue eli tuttavallisemmin Huuhkajat on aloittanut uuden Kansojen liigan neljällä voitolla. Tämä on erittäin poikkeuksellista, sillä yleensä neljän karsintaottelun jälkeen koossa on korkeintaan muutama piste ja käynnissä ovat spekulaatiot siitä, kuinka loput ottelut on käytännössä pakko voittaa. Harvinaisen hyvät otteet tuovat väkisinkin mieleen, että suomalaisessa jalkapallossa syyllistytään parhaillaan kulttuuriseen omimiseen.    

Perinteiset jalkapallomaat kuten Saksa, Italia, Espanja ja Brasilia ovat tottuneet etenemään karsin­noissa voitosta voittoon. Nyt sinivalkoinen joukkue johtaa omaa lohkoaan puhtaalla pelillä päästä­mättä itse vielä maaliakaan. Vierasvoitto Virosta tuli lisäajalla tehdyllä maalilla. Yleensä niillä minuu­teilla on heilunut vain oma maaliverkko pelaajien päiden painuessa samalla kohti nurmikkoa. 14 vuoden takainen Euroopan mestari Kreikka oli selkeä altavastaaja Tampereen illassa. Haiskahtaa vah­vasti suurten jalkapallomaiden kulttuuriselta omimiselta.    

Myös jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan hyväntuulisuus vaikuttaa epäilyttävän vieraalta. Valmen­taja pahoitteli naureskellen Viro-ottelun voiton jälkeen, että tilastot ovat hiukan tylsää luetta­vaa, koska kaikki pelit ovat päättyneet 1- 0. Voitokkaan Kreikka -pelin olisi hänen mukaansa voinut ratkaista jo aikaisemmassa vaiheessa. Maajoukkueen peräsimessä on nähty ennenkin itseensä uskomista, mutta tällainen voittajan rentous ei ole meille ominaista. Olemme tottuneet hukattu­jen maalipaikkojen surkutteluun, emme hymyilevään keveyteen sarjataulukon tilanteesta.

Pelkästään pelaajat ja valmennus eivät näytä omivan muiden kulttuuria. Viime perjantaina Tallinnaan matkusti noin 3000 huuhkajafania, jotka pitivät kannustamalla ja laulamalla yllä suuren urheilujuhlan tunnelmaa. Tällainen on ominaista menestyneiden jalkapallomaiden faneille. Meidän maisemaamme on ollut muutaman kymmenen hengen fanikatsomo kotoa kaukaa pelattavissa otte­luissa. Kotipeleissäkin istuimme pitkään hiljaa ja innostuessamme taputimme varovaisesti omiemme onnistuneelle suoritukselle. Viime perjantai päättyi sinivalkoisen katsomon päädyn villiin rie­haan, ja maanantaina Ratina riemuitsi.

Onko tämä sallittua meille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Eikös tässä liigassa ole kuitenkin pantu samantasoisia maita samaan lohkoon, joten ei tämä ole ihan vertailukelpoista johonkin MM- tai EM-karsintaan nähden.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Maista kuitenkin Unkarilla on jalkapalloperinteitä, vaikkakin vuosien takaa. Kreikka taas jopa Euroopan mestari, vaikkakin onnenkantamoisella.
Joten kannattaa nähdä tämä mahdollisuutena, varsinkin kun päävalmentaja Kanerva tekee työtä suurella sydämellä. Onnistuminen ruokkii onnistumista ja mikäli valmentaja pystyy tekemään joukkueen, jossa on oikeita pelaajia oikeilla paikoilla, kulttuurin muutos voi onnistua.
Silloin ei ole pakko voittaa mutta uskotaan tosissaan siihen, että voi voittaa.