*

Sami Koponen Epävirallisen valvojan pakina

Valinnanvapaus 5,5 %

Ei limuviinoja ruokakauppoihin. Ei keskiolutta vahvempaa lähikauppaan. Ajankohtaiseen poliittiseen solmuun on löytynyt uusi luova ratkaisu, jonka kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat valmiita hyväksymään.

Uuden esityksen mukaan kansalaiset saavat jatkossakin ostaa enintään 4,7 % alkoholia sisältäviä juomia mistä tahansa kaupasta, kioskista tai huoltoasemalta. Yli 5,5 % vahvuiset juomat voi jatkossakin ostaa mistä tahansa Alkon liikkeestä. Kiistanalaiseen 0,7 % välykseen toteutetaan valinnanvapaus. Mallissa kansalaisen valitsee yksityisen vähittäiskaupan, josta hän voi ostaa yli 4,7 %, mutta enintään 5,5 % alkoholia sisältäviä juomia. Asiakas voi valita palveluntuottajakseen vaihtoehtoisesti myös valtiollisen Alkon myymälän. Valinta tehdään sitovasti vuodeksi kerrallaan, ja kansalainen saa välykseen kuuluvia juomia vain kyseisestä liikkeestä. Muut ruoka- ja juomaostokset kansalainen voi jatkossakin tehdä vapaasti mistä tahansa kaupasta tai Alkon myymälästä.

Kaupan alalla uuteen esitykseen ollaan pääosin tyytyväisiä, sillä aiemman sallivamman lakiesityksen läpimeno näytti hyvin epävarmalta. Kauppiaat ovat tosin esittäneet huolena, että on paljon alueellisia eroja sen suhteen, kuinka paljon ihmiset ylipäänsä ostavat alkoholijuomia. Esityksessä tähän vastataan kapitaatiokorvauksella. Kunkin kaupan lähialueen väestön sosio-ekonomisen aseman, kulutuskäyttäytymisen ja juomatottumusten pohjalta tehtävän ennusteen perusteella kaupoille lasketaan kapitaatiokorvaus. Käytännössä malli toimii niin, että oletettavasti vähemmän 4,8 - 5,5 % vahvuisia juomia ostavan väestöpohjan alueen vähittäiskaupoille maksetaan korvausta valtakunnallista keskiarvoa pienemmistä ostoksista. Tällä kompensoidaan valinnanvapauden kilpailulle mahdollisesti aiheuttamia vääristymiä ja estetään niin sanottua kerman kuorintaa.   

Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat periaatteessa uudistuksen kannalla. Tällä mallilla pystytään rajaamaan varsin tehokkaasti alkoholin kulutuksen kokonaiskasvua, todetaan järjestöjen antamissa lausunnoissa. Malli kyllä lisää todennäköisesti kulutusta jonkin verran, mutta saatavuutta rajoitetaan jatkossakin merkittävästi. Kapitaatiokorvauksella ehkäistään epätervettä kilpailua asiakkaista. Tämä on niiden mielestä tässä tilanteessa hyväksyttävä kompromissi.  

Valinnanvapauden hallinnollinen ja toimeenpaneva vastuu on tulevilla maakunnilla. Kansalaisille tullaan rakentamaan verkkopalvelu, joissa he voivat tehdä ruokakaupan tai Alkon valinnan. Kansalainen saa tunnisteen, jolla kauppa todentaa omasta rekisteristään asiakkaan valinneen juuri kyseisen kaupan. Jos kauppa myy 4,8, - 5,5 % vahvuisia juomia ilman tunnistamista, voidaan siltä evätä kaikkien alkoholia sisältävien juomien myyntilupa määräajaksi. Tarvittavien tietojärjestelmien rakentamisen arvioidaan maksavan noin 200 miljoonaa euroa. Uusien rekrytoitavien virkamiesten määrää ollaan parhaillaan arvioimassa. Pitkällä aikavälillä ratkaisun arvioidaan tuovan kuitenkin merkittäviä lisäsäästöjä täydelliseen vapauteen verrattuna.       

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Poliitikot ovat opetelleet niputtamaan asioita, jotka heidän puolueilleen ovat tärkeitä. Missä olisivat järkiratkaisut? Niistä ei niin väliä? Niputukset vain merkitsevät ja niiden pohjalta toimitaan, ilman ei.

Niilo Mäkelä

Naurettavaa hallituksen toimia ihmetellen.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset